Etusivu > Kotelot > Materiaalit > Tiivistemateriaalit
FIBOX Make Difficult Easy

KOTELOIDEN TIIVISTEET

Tiivisteellä on tärkeä rooli kotelon suojauksessa. Kotelon tiiviys ja tiiviyden pysyvyys käytössä ovat viimekädessä kiinni käytetystä tiivisteestä. Yleisominaisuuksista tärkeimpiä ovat tiivisteen jäännöspuristuma ja se kuinka hyvin tiiviste istuu paikalleen. Parhaiten yleiskäyttöiseksi tiivisteeksi sopii polyuretaani, jonka jäännöspuristuma on poikkeuksellisen alhainen ja tarkan valumenetelmän ansiosta se pysyy aina luotettavasti paikallaan. EPDM-materiaali puolestaan kestää parhaiten yleisimmin teollisuudessa käytettyjä kemikaaleja. Eri tiivistemateriaalien kemiallinen kestävyys vaihtelee kuitenkin suuresti riippuen siitä mikä yhdiste on kyseessä, joten jokaisen kemiallisen yhdisteen vaikutus kuhunkin tiivistemateriaaliin on parasta tarkistaa erikseen.

Eri tiivistemateriaaleista on tärkeintä verrata niiden elastisuusominaisuuksia sekä tutkia kuinka ne säilyttävät ominaisuutensa erilaisissa olosuhteissa s.o. kylmässä, kuumassa tai jouduttuaan kosketuksiin erityyppisten kemiallisten yhdisteiden kanssa. Kemiallisten aineiden kestävyyden kannalta on syytä varmistaa, että sekä kotelo- että tiivistemateriaali molemmat kestävät riittävän hyvin samoja yhdisteitä.

Kotelon IP-suojausluokka riippuu ensisijaisesti käytettävän tiivisteen ominaisuuksista, mutta myös siitä kuinka hyvin tiiviste istuu paikalleen. Tiivisteen profiilin lisäksi myös kotelon pohjan ja kannen välisten kontaktipintojen rakenne ja valmistustarkkuus vaikuttavat kotelon suojauskykyyn. Jos siis kotelon rakenne ja valmistustekniikka eivät ole riittävän korkealaatuisia jää suojausluokka hyvänkin tiivisteen kanssa helposti alhaiseksi. Kaikki Fibox-kotelot on onneksi suunniteltu ja valmistettu huolella, joten tässä voidaan keskittyä tarkemmin tiivistemateriaalien ominaisuuksiin.

Fibox koteloissa käytetään PUR, EPDM, neopreeni ja silikoni materiaaleista valmistettuja tiivisteitä. Seuraavassa tarkastelemme erikseen kunkin materiaalin erityispiirteitä. Materiaalien kemiallisesta kestävyydestä puhuttaessa on muistettava, että artikkelin maininnat ovat vain suuntaa antavia ja ohjeellisia. Jokaisen kemiallisen yhdisteen kestävyys olisi syytä tarkistaa erikseen. Sivulla 13 on taulukot materiaalien fysikaalisista ja kemiallisista ominaisuuksista. Kun haluat lisätietoja niin ota yhteyttä Fiboxiin, me autamme mielellämme.

Tiivistemateriaalien fysikaaliset ominaisuudet

Ominaisuus

Yksikkö

TPE

PUR

EPDM

Neopreeni

Silikoni

Lämpötilan kesto

ºC

-40 - +120

-50 - +130

-50 - +120

-40 - +100  

 -60 - +170

Vetolujuus

Mpa

5

0,4

13,0

8,0

9,4

Murtovenymä

%

700

110

300

250

540

Kovuus

Shore A

30

12

65

66

52

Ominaispaino

g/cm3

1,13

0,33

1,12

1,6

1,15

Jäännöspuristuma

%

17

5

20

35

14Tiivistemateriaalien kemiallinen kestävyys

Ominaisuus

TPE

PUR EPDM Neopreeni Silikoni

Neutraalit suolat

****

**** **** **** ****

Hapot, pienet konsentraatiot

****

*** **** *** ***

Hapot, suuret konsentraatiot

***

* *** * *

Emäkset, pienet konsentraatiot

****

*** **** **** ***

Emäkset, suuret konsentraatiot

***

* **** *** *

Bensiinit

* * * *** *

Hydrauliöljyt

* **** * *** *

Alkoholit

** *** **** **** ****

Jäähdytysnesteet

*** *** **** *** ****

 

 

Copyright
Legal Notice
FIBOX Make difficult easy